Jag hittade information på hemsidan HIV Sverige om verkligheten för HIV-positiva vuxna

Hivindex 2007 visar på stor okunskap och stigmatisering.

Var tredje svensk över 65 år vill inte ha en hivpositiv som vän.Var fjärde svensk tror att det finns botemedel mot hiv och var tredje över 65 år vill inte ha en hivpositiv som vän. Hivindex 2007 visar på okunskap om sjukdomen och en stigmatisering av de drabbade. Hivindex har tagits fram av Hiv-Sverige och Pfizer.

Hiv är en sjukdom som drabbar allt fler i Sverige. Hittills i år har närmare 14 personer i veckan fått diagnosen i Sverige. Eftersom det numera finns bromsmediciner kan en hivpositiv leva länge med sjukdomen. Det finns fortfarande problem med biverkningar och utveckling av resistens mot behandlingen men det kommer allt bättre hivläkemedel. Stigmatiseringen är däremot ett problem som inte verkar minska.

Rädslan och okunskapen som möter hivpositiva i det svenska samhället är ett av de största problemen med sjukdomen idag. Att var tredje svensk över 65 år inte ens kan tänka sig att ha en hivpositiv som vän är nedslående. Och att var fjärde svensk tror att det finns ett botemedel mot sjukdomen är anmärkningsvärt, säger Inger Forsgren Ordförande för Hiv-Sverige.

Varannan svensk tycker att hivpositiva ska informera om sjukdomen
På frågan om vilken relation man kan tänka sig att ha med en hivpositiv, svarar drygt var tionde svensk att man inte kan tänka sig att ha någon relation alls till en person med hiv. 80 procent menar att man kan tänka sig att ha en hivpositiv som vän men i de högre åldersgrupperna kan var tredje inte tänka sig en vänskapsrelation.

Nästan varannan svensk tycker att hivpositiva bör informera på dagis eller exempelvis fotbollslaget om sin sjukdom (42 procent respektive 42 procent). 39 procent tycker att skolan ska få veta om någon är hivpositiv och 36 procent anser att man bör informera sin arbetsplats
"På Hiv-Sverige menar vi, att det faktum att så många kan tänka sig en vänskapsrelation men ändå känner att de måste veta om en person är hivpositiv eller inte, kan tyda på att man ändå inte är säker på hur hiv smittar eller i värsta fall är ett tecken på att man vill kunna välja bort hivpositiva från socialt umgänge"

Risken för hiv påverkar sexvanorna för 15 procent.
95 procent att de tillfrågade vet att sexuellt umgänge är en smittoväg för hiv, men 79 procent uppger ändå att sjukdomen inte påverkar sexvanorna. 15 procent menar att risken för hiv har påverkat sexvanorna och använder därför alltid kondom med nya partners. Fyra procent menar att risken för att få hiv är så liten att man inte har påverkats alls, men den siffran är högre hos unga män (14 procent).


Fler smittas än någonsin

Under första halvåret 2007 rapporterades 252 fall av hiv (153 män och 99 kvinnor) genom klinisk anmälan till Smittskyddsinstitutet, vilket är det högsta antalet anmälda per halvår sedan rapporteringen startade för 20 år sedan. Det tycks svenskarna vara relativt medvetna om; 60 procent svarar att antalet nydiagnostiserade ökar.

Hiv-index 2007 baseras på en undersökning genomförd av Sifo Research International: En undersökning om hiv och aids, uppdragsgivare Hiv-Sverige och Pfizer, genomförd 22-25 oktober 2007, 1 000 intervjuer av allmänheten 15 år och äldre.

Hivpositiva vågar inte berätta om sin sjukdom

Idag offentliggörs en undersökning kring hivpositivas livskvalitet i Norden. Den visar att trots den uppmärksamhet sjukdomen har fått genom åren och trots de upplysningskampanjer som har genomförts, är sjukdomen fortfarande något den hivpositive till stor del håller för sig själv.

Undersökningen som NordPol (samarbetsorgan för de Nordiska paraplyorganisationerna för hivpositiva) har genomfört visar att mer än hälften av dem som har svarat inte har berättat för sina föräldrar om sin hivdiagnos.

Idag lever 4 500 hivpositiva i Sverige. Många upplever att de ofta är utestängda från omvärlden. Rädslan för andra människors reaktioner är den största anledningen till varför man inte berättar om sjukdomen och framför allt är det inför arbetskamraterna som man håller tyst.

Vi kan se att över 70 procent av dem som har besvarat enkäten tycker att sjukdomen är deras ensak och de är rädda för att folk ska prata bakom deras rygg säger Hans Nilsson som är ordförande i Posithiva gruppen och även NordPols samordningsansvarige för undersökningen.

Över 50 procent av dem som nyligen fick sin diagnos vill inte oroa sina anhöriga, det är trots allt en livshotande sjukdom menar de som svarat. Anledningarna till varför så många i denna grupp väljer att inte berätta om sin diagnos kan vara många. En trolig orsak är att de kanske inte har levt så länge med sjukdomen och därför inte har några symtom eller går på någon behandling för hiv. Många kan därför till stor del leva som vanligt utan att behöva skylta med sin sjukdom.

Undersökningen visar att de som väljer att berätta noga överväger för vem de berättar och när. De flesta har varit öppna mot sina vänner, syskon eller partner.

Hans Nilsson menar att det är viktigt med information.För oss som är drabbade är livet lättare om gemene man är upplyst och förstår vår situation, det är många som inte riktigt vet hur hiv smittar och därför är misstänksamma och överdrivet försiktiga säger Hans.
I och med att det finns bra behandling idag och att de som är hivpositiva inte dör och att hiv inte räknas som en dödlig utan en kronisk sjukdom har inneburit att den dramatik som tidigare fanns kring sjukdomen har försvunnit. Hans Nilsson efterlyser upplysningskampanjer och ökad sexualundervisning för att informera om sjukdomen. Han betonar också vikten av att alla tar sitt ansvar genom att skydda sig vid sexuella kontakter samt att de som lever med hiv får ett ökat stöd från samhället.

Kort om undersökningen Undersökningen pågick från september 2006 till maj 2007. Totalt lever 4 500 personer med hiv i Sverige idag, 1 800 i Finland samt 270 på Island. 823 svarade på undersökningen och merparten av dem som svarade var homosexuella män. Hela undersökningen finns på www.hivhealthsurvey.com . />
För mer information, vänligen kontakta Hans Nilsson, NordPols samordningsansvarige för undersökningen, tfn 0768-98 44 06, [email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0